uknowthatswrite.com – Masih belum mampu untuk bercuti ke luar negara? Jangan risau, kita masih boleh lari berasal dari cuaca panas terik di Malaysia ni! Ini dia senarai area yang anda boleh kunjungi untuk nikmati hawa segar dan cuaca yang sejuk bolehlah menggunakan baju tebal dan bersedia untuk pengembaraan sejuk dengan keluarga, kawan-kawan, atau pasangan anda.

Rekomendasi Tempat Travel

1.  Fraser Hill, Pahang

Secara umumnya, Bukit Fraser atau Fraser Hill udah lama jadi destinasi pilihan bikin mereka yang mahukan pengalaman percutian di area sejuk di Malaysia tanpa perlu meninggalkan Negara. Terletak cuma 2 jam lebih sahaja bagi tempoh memandu berasal dari Ibu Kota, Bukit Fraser menampilkan pelbagai tarikan populer dan aktiviti menarik yang bakal menghiburkan anda sekeluarga.

Antara area yang perlu anda lawati di Fraser Hill adalah The Paddock Fraser Hill, Bird Interpretive Centre, Allen’s Water, Air Terjun Jeriau, Hemmant Trail Fraser Hill, Taman Flora Bukit Fraser, Twin Peak Pine Tree Hill, Taman Rekreasi Bukit Fraser, dan Menara Jam Bukit Fraser.

2.  Cameron Highland

Nama Cameron Highlands diambil bersempena dengan nama Sir William Cameron.  Beliau merupakan seorang juruukur British yang udah diarahkan oleh kerajaan British yang menjajah Tanah Melayu terhadap ketika itu untuk laksanakan pemetaan persempadanan Pahang-Perak terhadap tahun 1885. Cameron Highlands atau Tanah Tinggi Cameron merupakan sebuah area sejuk di Malaysia iaitu pusat peranginan tanah tinggi di Pahang, Malaysia. Cameron Highland

3.  Bukit Tinggi, Pahang

Bukit Tinggi Bentong Pahang ialah sebuah area peranginan tanah tinggi yang populer di Malaysia.  Ia adalah keliru satu area sejuk di Malaysia yang terlampau nyaman. Namun ada yang lebih menarik menunggu pengunjung slot gacor di puncak bukit.

Tidak ramai mengerti bahawa negeri ini menyimpan sebuah rahsia percutian yang indah tooyklongton.com bernama Bukit Tinggi. Meliputi kawasan hutan tropikal seluas 16,000 ekar, Bukit Tinggi merupakan sebuah destinasi percutian sejuk yang terdapat cuma 60 minit sahaja masa memandu berasal dari Kuala Lumpur.

4.  Kundasang, Sabah

Desa Cattle (Sabah) Sdn Bhd yang juga dikenali sebagai Desa Cattle ialah syarikat produk tenusu yang beroperasi di Sabah, Malaysia sejak 2010. Tempat sejuk di Malaysia ini merupakan area pengeluar produk hasil tenusu utama di Borneo.

Syarikat ini membawa ladang tenusu berukuran 199 hektar di Mesilau, Kundasang dengan anggaran 60,000 liter susu segar dihasilkan tiap tiap bulan dan juga fidlot lembu untuk penghasilan daging di Lok Kawi dan Penampang.

5.  Gunung Ledang, Johor

Gunung Ledang dipercayai mahjong ways 2 sebagai keliru satu hutan yang terlampau kaya dengan spesies tumbuhan yang sukar ditemui di mana-mana area di dunia ini. Terdapat stesen pemancar TV dan radio di puncak gunung ini mampu anda lihat. Dengan suhu di pada 19 hingga 24 darjah celcius, ia adalah kawasan tarikan pelancong terutama mereka yang inginkan bersantai dan nikmati hawa daripada kawasan tanah tinggi.